BOUWBEDRIJF x OISTERWIJK

Afgelopen zondag begonnen de kinderen van Petje af Oisterwijk aan hun zesde blok, met als thema "Bouwbedrijf". Stijn en Henry van bouwbedrijf Van der Weegen gaven een gastles waarin de kinderen onder andere leerden om een plattegrond te tekenen en wat het verschil is tussen een dragende en niet-dragende muur.

Zoals altijd begonnen we met een Meet & Greet met de gastdocenten. Joudi wil graag architect worden en Himdad wil later bij een bouwbedrijf werken. Hij weet nog niet wat precies maar weet al wel dat hij zelf met zijn handen wil werken "Dan hoef je tenminste niet elke keer op iemand anders te wachten als je iets wilt maken". Ook de andere kinderen hadden veel vragen: Bouwen jullie ook flats? Ja. Werken jullie wereldwijd? Nee. Met hoeveel man bouw je een huis? Een flat soms wel met 100 man. Wat is het grootste huis dat jullie in Oisterwijk gebouwd hebben? Een villa. Hoelang duurt het om een flat te bouwen? 1,5 jaar. Dit laatste antwoord verbaasde Efe: "Wat?!?! Hoe kun je, je leven zolang aan iets spenderen?"

Natuurlijk wilden ze ook weten of er wel eens iets is misgegaan en wie dat moest betalen. Gelukkig gaat er zelden iets fout. En als het fout gaat dan kun je daarvan van leren. Een discussie waar we niet uitkwamen, ook niet met de hulp van Stijn en Henry, wanneer noem je een huis een villa? Uiteindelijk kwamen we samen tot de definitie: een luxe, vrijstaand huis dat een woonfunctie heeft. Dat laatste is heel belangrijk want een boerderij is ook vrijstaand, maar geen villa.

Na deze uitgebreide introductie kregen de kinderen ieder een plattegrond van een bouwproject en leerden ze om ramen, deuren, dragend muren en waterleidingen te herkennen. Salaheddine vroeg zich af hoe een architect alles op 1 vel kan tekenen. Dat hoeft niet, hij maakt soms wel meer dan 15 tekeningen met telkens andere details. Efe snapt niet hoe iemand dit volhoudt "Als ik dit moet doen, dan ontploft mijn hoofd al na een uur"

Het was een leuke les en de kinderen hebben veel geleerd. Ze kunnen niet wachten totdat ze zelf mogen klussen tijdens het bedrijfsbezoek. Ow ja, deze zondag hadden we geen lunch maar 'schaft' net zoals in de bouw.

Volg Petje af Oisterwijk

Volg Petje af
Oisterwijk