Van plastic afval meubels maken - WasteCraft

Petje af heeft een bijzondere samenwerking met Afvalverwerking Rijnmond AVR en Wastecraft. Samen met deze partijen slaan we de handen ineen om van waardevolle grondstoffen uit het nagescheiden afval van veel gemeenten, origineel design te maken.

Het afvalprobleem en duurzaamheid zijn belangrijke onderwerpen, maar niet altijd even leuk. Het Nederlandse bedrijf WasteCraft brengt daar verandering in door afval van bedrijven om te toveren in een prachtig design van hun eigen afval.

Kinderen maken hun eigen designmeubelen
Afgelopen week kregen zes kinderen van verschillende Petje af-locaties in Brabant een workshop van WasteCraft. De kinderen zijn uitgenodigd om in het kader van de Dutch Design Week 2023 samen met de ontwerpers van WasteCraft een traject te doorlopen waarbij ze leren hoe je van plastic afval mooie designmeubelen kunt maken. Want zoals Rogier zei "wij zijn niet tegen plastic ... wel tegen plastic in de natuur".

Deze eerste workshop gingen de kinderen aan de slag met het ontwerpen van een meubelstuk voor een tienerkamer. Met een heus schetsboek en tips van twee professionele ontwerpers kwamen hun creatieve talenten al snel naar boven met als resultaat mooie spiegels, een schoenenkastje en een kapstok in de vorm van een giraf. Als ontwerper hoef je niet direct te weten wat je gaat maken, je mag ideeën gerust even laten broeien. Handig voor Selena die merkte "soms moet je iets bedenken en dan lukt het niet. En als je er dan niet aan denkt dan weet je ineens wat je wilt maken".



Smelten van plastic
Na de pauze gingen de kinderen experimenteren met het smelten van plastic. Doppen, bidons, vuilniszakken en plastic korrels werden in een oventje en tosti-ijzer verwarmd. Spannend om te zien hoe de doppen langzaam zachter worden en met elkaar versmelten. Het resultaat 6 kunststof plaatjes in verschillende kleuren. Unaniem werd het zwart/wit gemarmerde plaatje tot favoriet gekozen, gevold door de verschillende tinten groen.

We kijken al uit naar de volgende fase van het traject. Eén van de kinderen gaat alvast alle plastic afval thuis verzamelen.

Contact

Centraal Bureau
Petje af Nederland

Disketteweg 1
3821 AR Amersfoort
post@petjeaf.nl
088 33 0 11 00

 

Bankrekeningnummer
NL33 RABO 0124 165 184

Vertrouwenspersoon
Laura van Laar
088 - 33 0 11 10
laura.vanlaar@petjeaf.nl

Volg Petje af