Petje afgestudeerde Tia op pad met Minister Schouten

Op maandag 20 maart mocht Tia (Petje afgestudeerd & hulpcoach) van Petje af Hart van Brabant een dag mee op pad met Carola Schouten, Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. Op het congres, ter ere van het 15-jarig lustrum van Petje af nodigde Minister Schouten Tia uit voor deze geweldige kans. Op het congres was Tia namelijk, naast Jacobine Geel, de dagvoorzitter. Zij vertelde aan de 200 aanwezige gasten dat zij actrice of policitus wil worden. Minister Schouten was één van de sprekers op het congres en nodigde Tia spontaan uit om een dag met haar mee te lopen.

Afgelopen maart was het dan zover. Na een onrustige nacht van de spanning kwam Tia aan bij het Ministerie van SZW. Volgens Tia een prima pand, rustig en zeker geen overdadige luxe. Tia werd ontvangen door de persvoorlichter van SZW en de woordvoerder van de Minister. Na een kopje chocolademelk om het ijs te breken kreeg Tia een rondleiding over de 5de verdieping van het ministerie en mocht ze een blik werpen in de werkkamer van de minister.

Het gesprek met de politiek adviseur van Minister Schouten was een echte eyeopener voor Tia. "Ik heb ontdekt dat ik misschien wel politiek adviseur wil worden. Het is een functie achter de schermen, niet in de volle schijnwerpers en je kunt toch je eigen mening hebben. Je bent bij overleggen aanwezig en als de minister een idee heeft dan bespreek je dat met haar en met andere adviseurs.”
 
Acteren & snel lezen
Hoewel Tia zelf graag op het podium staat had ze niet verwacht dat je als minister soms ook moet acteren. Je kunt niet zomaar alles zeggen wat je denkt. Soms moet je bewust stem je verhogen om iets te benadrukken of om meer indruk te maken. Naast acteren heeft een minister nog veel andere talenten, zoals goed en snel kunnen lezen. Er zijn veel stukken om te lezen. Zelfs in de auto op weg naar een werkbezoek leest de minister nog stukken. Er is altijd veel te doen, elke minuut van de dag wordt benut. En dan was dit nog een rustige dag. Gelukkig had de minister ook nog tijd om vragen van Tia te beantwoorden.

Niet eerlijk dat volwassenen beslissingen nemen
Tia wilde van de minister weten hoe je minister kunt worden. Belangrijk is om een hoger doel te hebben. Wat wil je bereiken als minister, wat wil je voor het land betekenen. Je moet niet alleen minister worden omdat je het leuk vindt, je moet echt iets willen verbeteren. Tia zou graag de kinderrechten in Nederland verbeteren. Het kind moet centraal staan en volwassenen moeten naar kinderen luisteren als ze iets besluiten. Zij vindt het niet eerlijk dat volwassenen beslissingen nemen over haar leven: "Het gaat toch om mij, dan wil ik ook meebeslissen".

Bouw je nog pensioen op als je na de pensioenleeftijd blijft werken?
Naast alle gesprekken en het werkbezoek heeft Tia ook het pensioenoverleg even mogen bijwonen. Zij kreeg daar de kans een vraag te stellen: "Als je na je pensioenleeftijd blijft werken, bouw je dan nog pensioen op?" Een goede vraag waar ze uitgebreid antwoord op heeft gekregen. Hoewel Tia nog ver verwijderd is van haar eigen pensioenleeftijd viel het haar in de gesprekken wel op dat het voor startende bedrijven moeilijk is om aan te sluiten bij een pensioenfonds. Het is moeilijk om de juiste informatie te vinden en de juiste formulieren in te vullen. Dat moet toch makkelijker kunnen volgens Tia.

Haar algemene indruk na deze inspannende dag: "Het was erg leerzaam. Iedereen was aardig, ze wisten dat ik mee kwam lopen en waarom". Het viel haar ook op dat de meeste medewerkers op het ministerie nog erg jong zijn. Bijna iedereen is onder de 30 jaar.

Tia heeft indruk gemaakt op de minister en haar medewerkers. Bij het afscheid kreeg ze wel drie keer te horen “Ik zie jou vast nog wel een keer in Den Haag”.

Contact

Centraal Bureau
Petje af Nederland

Disketteweg 1
3821 AR Amersfoort
post@petjeaf.nl
088 33 0 11 00

 

Bankrekeningnummer
NL33 RABO 0124 165 184

Vertrouwenspersoon
Laura van Laar
088 - 33 0 11 10
laura.vanlaar@petjeaf.nl

Volg Petje af